Roccagloriosa

 

Geschiedenis

Roccagloriosa heeft een zeer oude oorsprong. Er zijn overblijfselen gevonden van een huis en een graf daterende van de 5e eeuw voor Christus. Een belangrijke periode in zijn historie was het stichten van de oude stad van Leo (Romeinse Orbitania)tijdens de 5e en 4 eeuw voor Christus door Sibarite vluchtelingen. Leo was gebouwd op een klein plateau, aan de ene kant beschermt door de Monte Capitenali en de andere kant door een massieve vestingmuur. Om dat Orbitania partij koos voor Carthago(in de persoon vanHannibal) en het Romeinse Rijk werd zij vervolgens door de Romeinen verwoest.

namiddagzon 3 .jpg
Rocchetta in de herft.jpg

Aan het einde van het Romijnse Rijk installeerde de Romeinse Generaal Stilicone er een militair kampement en wat ooit Orbitania heette werd bekend als Stilicone. Ook in latere periodes is Rocca vele keren verwoest geweest. In het jaar 500 voor Christus, tijdens de oorlog met de Oost-Goten en Byzantijnen, werd de plaats verwoest door de militaire leider van de Justinian Keizer van de Oriënt, een zekere Generaal Belisario.

Na 500 na Chr. vestigden er zich Bulgaarse soldaten in deze regio. De namen Monte Bulgharia en Cele di Bulgharia doen hieraan herinneren.

 

Il Castello di Roccagloriosa

Op de hoogste top van het dorp vindt u de ruïnes van het kasteel van Roccagloriosa. Het werd gebouwd tussen de 8 e en 9 e eeuw en het was een strategisch punt dat deel uitmaakte van een verdedigingsketen met de kastelen van Molpa, Moltelmo en Policastro.
Frederick II heeft het opgenomen in de castra exempta-lijst van Campania. In 1808 werd het kasteel veroverd en met de grond gelijk gemaakt door de troepen van Napoleon.

04.jpg
 
 

Museum Roccagloriosa

Rocccagloriosa heeft internationale faam vanwege de archeologische opgravingen in de nabije omgeving van het dorp. Roccagloriosa heeft twee kleine musea. Deze, waarvan een gelegen in gelegen in het voormalige stadhuis, herbergen talrijke archeologische Lucaniaanse vondsten die dateren de uit 5e en 3e eeuw voor Christus. De tentoongestelde vondsten zijn afkomstig uit de monumentale necropolis .

Het oudste bewijs van een vroege nederzetting gaat terug tot het tweede millennium voor Christus, maar een ech grote nederzetting dateert uit de vijfde eeuw voor Christus. Het kwam echt tot ontwikkeling in de 4e en de 3e eeuw voor Christus. Om deze periode had het dorp rondom massieve kalkstenen muren. De beide musea worden met bordje aangegeven.

 

Algemene Informatie

Supermarkt:

Super Bio Emporio Balbi, Via San Cataldo, 84

Niet dure supermarkt met een erg aardige eigenaar.

 

Supermercato DiMeglio, Via S. Cataldo 43,

20190715_130132.jpg
 

Restaurant/pizzeria:

Trattoria/Pizzeria Il Borgo, Corso Umberto I, 66


Heerlijke pizza’s waaronder “Pizza Olandese” (omdat ik deze pizza zo had samengesteld….): pizza met tomatensaus, knoflook, ansjovis en tonijn.
Het restaurant heeft een beperkte kaart maar alles is lekker.
De ober is enigszins autistisch, mamma is erg vriendelijk en de andere zoon maakt heerlijke pizza’s.

20190715_125049.jpg
20190715_125039.jpg
 

Pizzeria-Pub Keres, Gammavona.

Gezellige pizzeria/Pub met bijzonder sympathiek personeel en super pizza’s voor erg weinig geld. Ook de koud geserveerde rode wijn (Bonarda) is goed.

20190715_125657.jpg
20190715_125718.jpg
 

Pizzeria-ristorante Pinocchio, Via San Cataldo.

Uitstekende pizza’s, goede lokale wijn voor weinig geld en een aardige eigenaar.

20190715_123147.jpg
 

KoffiebarKlein barretje, populair bij de lokale bevolking. Heeft ‘s zomers een klein terras.

20190715_125231.jpg

Bar/Gelatteria La Crepe, Rione S. Cataldo, 73

Koffiebar La Crepe is populair bij de lokale bevolking. De TV staat altijd aan en je kunt er dus ook voetbal kijken.

20190715_123147.jpg
 

Bar-Caffetteria Fistelia, Corso Umberto I, 48,

Trandy bar-gelatteria met lekkere croissants en cappuccino. heeft ‘s zomers ook een terras buiten.

20190715_125211.jpg
20190715_125218.jpg
 

Bar-Rosticceria=Pizzetteria La Chiara, Via S. Cataldo, 56

Banketbakker, bar, verkoopt heerlijk gebak, lekker broodjes en kleine pizza’s.

20190715_130107.jpg
 

Winkels

Kleine kruidenierswinkel met geen uitgebreid aanbod maar het de moeite waard om uw inkopen hier te doen om zo deze uitstervende winkeltjes te behouden.
De eigenaresse is erg aardig en zij verkoopt o.a. lekkere lokale rode wijn: Pagano.

De winkel vindt u bovenin dit straatje, rechts

De winkel vindt u bovenin dit straatje, rechts

Op dit kruispunt gaat u rechts naar boven.

Op dit kruispunt gaat u rechts naar boven.

De entree van de winkel

De entree van de winkel

 

De warme bakker: Panificio e non solo pane,
Via Gammavona

Warme bakker verkoopt vers brood en veel meer o.a. pizza’s.

20190715_125931.jpg
 

Slager:

Macelleria da Gianfranco, Corso Umberto I 52.

Kleine, ouderwetse slagerij waar het gehakt voor uw neus wordt gemalen van een mooi stukje vlees. Maakt ook erg lekkere “salsiceie” met venkel!
Ook voor uw barbecue maakt hij een mooi pakket.

Commentaar van een van onze gasten over slagerij da Gianfranco: “Een leuke slager , die meer weggeeft dan ik dan ik bij hem financieel afneem. De producten die hij levert zijn voor Nederlanders ongekende topkwaliteit. Hij heeft een soort cornedbeef, vers en zeer smakelijk, zijn verse worst smaakt nog beter dan dat ze er uit zien, prachtig! “ Fam. De Marie

Commentaar van een van onze gasten over slagerij da Gianfranco: “Een leuke slager , die meer weggeeft dan ik dan ik bij hem financieel afneem. De producten die hij levert zijn voor Nederlanders ongekende topkwaliteit. Hij heeft een soort cornedbeef, vers en zeer smakelijk, zijn verse worst smaakt nog beter dan dat ze er uit zien, prachtig! “
Fam. De Marie

 

Postkantoor/pinautomaat

Corso Umberto I, 37

20190715_125105.jpg
 

Guardia medica - eerste hulp/EHBO post

Niet altijd open.

20190715_130329.jpg
 

Leuk om te doen….

 

Als u op het terras staat aan de voorzijde van het huis (daar waar de voordeur zit) en u kijkt naar het uitzicht dan ziet u van links naar rechts de dorpen Montano Antlia, Laurito en Alfano. het is de moeite waard om deze dorpjes te bezoeken. het zijn zeer authentieke dorpjes zonder enig toerisme.

Links Montano Antilia, vervolgens Laurito en niet te zien: Alfano

Links Montano Antilia, vervolgens Laurito en niet te zien: Alfano


Een goed tijdstip om ze te bezoeken is aan het eind van de dag. U kunt dan het dorp naar keuze bezichtigen en vervolgens bij een lokale pizzeria/ristorante eten. Zo ontdekten wij leuke, verrassende restaurantjes waar u uitstekend eet voor een zeer sympathieke prijs.

U neemt vanuit Roccagloriosa de SP 430 (bij de rotonde buiten Roccagloriosa neemt u de eerste afslag) richting Poderia, Palinuro, Vallo della Lucania. U neemt de derde afslag rechts: Montano Antigla. U volgt de borden Montano Antilia, Laurito.
Na uw bezoek kunt u de zelfde weg terug nemen maar wat ook een leuke route is, welk dorp u ook bezoekt, is de volgde: u volgt de doorgaande weg door de dorpen Montano Antilia, Laurito en Alfano en vervolgens de borden Torre Orsaia en vandaar weer naar Roccagloriosa. U heeft ze een mooi rondje gemaakt.
Montano Antilia

Montano Antilia ligt op de helling van berg Monte Antilia, op 1316 meter boven  zee, één van de bergen van Cilento, overziet het dal van de rivieren Lambro en Mingardo.
Het dorp heeft een zeer gunstige ligging. Zij wordt, gedurende de gehele dag, gekust door de zon en heeft dan ook haar naam ontleend aan deze gunstige ligging. Montano Antilia betekend dan ook: “berg tegenover de zon”.
Dankzij deze positie heeft de agrarische sector en veeteelt zich zeer goed kunnen ontwikkelen.
De vele monumenten, de betoverende pleinen en de vele smalle straatjes creëren een charmante sfeer en getuigen van een rijke historie.

Historie

De eerste inwoners arriveerden rond het jaar 1000 na Christus en stichten de gehuchten Montano, Abatemarco en Massicelle op de ruïnes van een oud Grieks-Byzantijnse vesting. Het werden drie middeleeuwse dorpen die zich ontwikkelden in de agrarische sector. De eerste inwoner waren zeer arm en hun huizen waren gemaakt van hout,stro en modder en boden geen bescherming tegen rondtrekkende piraten en struikrovers die de streek onveilig maakten. Montano kreeg in 1806 bestuurlijke autonomie.

 Bezienswaardigheden

 Chiesa di San Nicola di Mira: deze kerk is van Byzantijnse oorsprong en is opgebouwd uit één enkel middenschip met een grote arcade ondersteund door houten pilaren. Er zijn prachtige altaren versiert met in barokke stijl gestukadoorde ornamenten. In de kerk bevinden zich enkele kleine kapellen.

 Cappella di San Rocco: het altaar is gedecoreerd met een schildering van een baldakijn, geflankeerd door twee gedraaide kolommen.
De beschildering van het plafond toont in het midden een beeltenis van een heilige die zich ontfermt over door de pest getroffen mensen.

De ruïnes van La Chiesa di Santa Cecilia di Castinnatelli.

 La Chiesa Santa Maria Lauretana

 Cappella della S Annunziata e di Sant’ Antonio.

 Cappella Santa Maria ad Nivis: gebouw in een typisch landelijke stijl in 1450.

 -Fontana dit re cannelli

 -Grotta del Mulinello

 -Sorgente del Malandrino: een bron wiens water geneeskrachtige werking zou hebben.

 -Scale Santé: het is een smalle kapel waarvan er maar drie in de hele wereld bestaan waarvan één in Rome.

 -Museo del giocattolo povero: dit museum bezit oud speelgoed, muziekinstrumenten en spelen.

 

Eten

 Ante Elios: ristorante / pizzeria, Corso Giovanni Bovio, 61, 84060 Montano Antilia SA.
Zeer goede spaghetti ai frutti di mare en ook de pizza’s zijn prima.

Laurito

 

Historie

In de Middeleeuwen beleefde Laurito een periode van economische ontwikkeling. Bewijs hiervan zijn de fresco's in de kapel van St. Philip, waarvan het oudste deel dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. De fresco's zijn onlangs gerestaureerd. Het leengoed werd verleend aan Roberto il Guiscardo die met zijn ridders het hele gebied samen met de kastelen van Rofrano en Alfano te besturen.
Van 1811 tot 1860 was het de hoofdstad van het gelijknamige district dat behoorde tot het district Vallo van het koninkrijk van de twee Siciliën.
Van 1860 tot 1927, tijdens het Koninkrijk van Italië was het de hoofdstad van het district met dezelfde naam behorende tot het District van Vallo della Lucania.
Het dorp ligt op de hellingen van de berg Fulgenti, waar het dorp werd herbouwd nadat de oorspronkelijke werd verwoest door de Saracenen.


Bezienswaardigheden

CHIESA S. FILIPPO D'AGIRA: De kerk van S. Filippo d'Agira dateert uit de 12e eeuw en we vinden fresco's van oosterse invloed vanaf ongeveer 1400 en beelden van heiligen).
IL PALAZZO BARONALE SPERANZA

I CARATTERISTICI MULINI

CHIESA MADONNA DEL CIELO:  een karakteristieke kerk van het platteland.

Palazzo della famiglia Monforte, beschadigd na de aardbeving in 1980. In de Parochiekerk van San Giovanni Battista staat een houten standbeeld van San Filippo d'Agira (met een zilveren kruis in de rechterhand en een ring in de linkerhand) en een van de aartsengel Raphael. De kerk van San Domenico dateert uit de achttiende eeuw, terwijl de kapel van San Filippo d'Agira kan worden toegeschreven aan de 15e eeuw, met belangrijke fresco's erin.

Eten

Ristorante/pizzeria La Terrazza, Piazza Marconi, 84050 Laurito SA